Hematologie

 

Onder de hematologische analyses valt oa. het onderzoek van de bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). Op deze afdeling wordt ook bloedstollingsonderzoek verricht, bepaalt men bloedgroepen en voert men testen uit om een veilige bloedtransfusie mogelijk te maken.

Op alle ziekenhuiscampussen van AZ Delta worden op continue basis de algemene hematologische bepalingen uitgevoerd. De verschillende meetgegevens zijn van op de verschillende sites raadpleegbaar. De kwaliteit en vergelijkbaarheid van de meetresultaten worden zowel opgevolgd op basis van interne en externe kwaliteitscontroles, als met behulp van interne ringtesten.

 

Daarnaast worden in het centrale laboratorium de meer gespecialiseerde onderzoeken, voornamelijk in kader van de hemato-oncologische diagnostiek, uitgevoerd zoals beenmergonderzoek, flow cytometrie en moleculaire diagnostiek (zie verder onder afzonderlijke rubriek). Verder worden daar ook meer gespecialiseerde stollingsonderzoeken en immunohematologische testen uitgevoerd.

 

 

 

De verantwoordelijke klinisch biologen voor hematologie zijn v.l.n.r. zittend Dr. Els Moreau,  Apr. Biol. Eline Verhoye, staand v.l.n.r. Dr. Hilde Vandenbussche en Dr. Inge Van haute.

 

De klinisch bioloog hematologie van routine is te bereiken op 051/23 39 26.

 

 Hematologie atlas