< Meer nieuws

Uitbreiding fecespanel gastroenteritis

08.01.2021

De microbiologische diagnostiek ikv gastroenteritisklachten wordt uitgebreid.

Naast de reeds bestaande pathogenen zal vanaf maandag 11/01/2020 een aantal bijkomende pathogenen en targets opgespoord worden.

Bij de bacteriën wordt het panel aangevuld met Aeromonas species, Vibrio species en enkele bijkomende virulentiegenen van enteropathogene E. coli.

Bij de virussen detecteren we bij norovirus nu ook de afzonderlijke genogroepen GI en GII, terwijl we bij adenovirus enkel nog de specifiek enteropathogene serotypes opsporen.

De parasieten worden uitgebreid met Blastocystis hominis, Cyclospora cayetanensis en Dientamoeba fragilis.

 

Verder zal ook de manier van rapporteren aangepast worden, omdat het verband tussen de hoeveelheid genetisch materiaal en de eventuele rol in het ziekteverloop voor de verschillende pathogenen in deze multiplex niet bepaald is.

Bovendien kunnen er verschillen zijn in opsporingsefficiëntie tussen de verschillende pathogenen, wat de correcte interpretatie van (semi-)kwantitatieve resultaten verder compliceert.

Daarnaast is er ook geen absolute relatie tussen de sterkte van het PCR-signaal en de ernst van het klinisch beeld (al versterkt die relatie wel naarmate het signaal sterker wordt).

Omwille van deze redenen zal dus enkel “positief (gedetecteerd)” of “negatief (niet gedetecteerd)” geantwoord worden per pathogeen of target.

 

De manier van aanvragen blijft volledig identiek aan hoe het nu gebeurt: de opsplitsing blijft dus bestaan tussen diarree in kader van antibioticagebruik (waarbij Clostridium difficile sowieso wordt gerapporteerd, maar geen toxinebepaling gebeurt aangezien het klinisch beeld en de anamnese voldoende richtinggevend zijn) en diarree buiten het kader van antibioticagebruik (waarbij Clostridium difficile, omwille van het vaak geziene asymptomatisch dragerschap, enkel wordt gerapporteerd indien op het staal toxineproductie werd aangetoond en alle andere oorzaken van infectieuze diarree werden uitgesloten).

 

Alle info over deze test en bijkomende klinisch-microbiologische achtergronden per pathogeen, kan u terugvinden in de infofiche in bijlage.

U kan ons uiteraard ook steeds telefonisch bereiken, mocht u toch nog met vragen blijven zitten (051/23.39.33 of 93933).

Steven Vervaeke


< Meer nieuws